Världsbanken och dubbelmoralen

18 Jan

Återigen osar ironin från institutionen Världsbanken och dess hantlangare WTO och IMF. Påtvingad demokratisering, tvångsöppnandet av den så kallade fria marknaden och den totala blindheten för exempelvis amerikansk subventionering av varor som bland andra länder i Västafrika måste sälja utan motsvarande statliga subventioner tycks blivit vardagsmat för banken som skulle hjälpa världens fattiga länder. Bomullsindustrin i Benin ger tydliga exempel.

Till min uppsats går jag åter igenom definitioner av konceptet ”empowerment” och fascineras över Världsbankens version:

“Empowerment is the expansion of assets and capabilities of poor people to participate in, negotiate with, influence, control and hold accountable institutions that affect their lives.”[1]

För det första,vad menar dem med att konceptet enbart gäller fattiga? Har inte jag som ”inte fattig” rätt till empowerment?
För det andra skall dessa fattiga ha möjlighet att hålla institutioner ansvariga som påverkar deras liv. Detta borde i högsta grad gälla Världsbanken själv men är detta något som implementeras? Inte då.
Inte undra på att bomullsbönderna i Afrika påpekar likheterna mellan dagens orättvisa förhållanden på bomullsmarknaden med dåtidens slaveri.

[1] Empowerment and Poverty Reduction: A Sourcebook 2002: 14 World Bank Publications, ISBN: 9780821351666

Annonser

3 svar to “Världsbanken och dubbelmoralen”

  1. Nathalie januari 18, 2011 den 22:02 #

    Vi har inte bara rätt till empowerment – vi bör också upplysas om de postkoloniala strukturerna som styr mainstream handlingarna i väst! Om vi inte upplyser dessa, hur kan vi då bemöta andra människor utanför ”västs barrikader”? Dessutom vill jag även se en utbildningsform där man inte enbart behandlar västerländska insynen i sina brister, men även där omvärlden offentliggör och identifierar strukturerna gentemot varandra, interna såväl som externa. Tillsammans kan man bygga broar – men bara om alla har tillgång till verktygen och den fria informationen!

  2. Wilda Nilsson januari 19, 2011 den 08:01 #

    Onekligen precis så. Och jag oroas av att strukturerna reproduceras på platser så som i WTO. Inte underligt att Världsbanken, IMF och WTO samarbetar i västs intressen (främst USA) när de konstruerades som en ”treenighet” även om WTO blev verklighet först genom GATT…

  3. Nathalie januari 19, 2011 den 18:58 #

    En amerikan i IMF o en europee i Världsbanken – omstrukturerar eller eliminera tidigare institutioner? Jag vill tro på reformer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: