H&M i Kambodja låter korrupt regering styra lönesättningen

25 Jan

Ett faktum i dagens globaliserade samhälle är att multinationella företag har stor makt. I många fall har de mer makt än enskilda stater och deras omsättning är tillika högre än flera staters BNP.

Jag tycker det är fegt av H&M:s presstalesman Håcan Andesson att säga att de inte kan påverka lönenivåerna i Kambodja eftersom de följer den kambodjanska regeringens direktiv om minimilöner. Denna är 14 kr. Att använda ursäkten att dessa pengar minsann räcker i Kambodja går inte. Eller jo, om du bor i ett skjul och inte skickar dina barn till skolan.

Även om H&M börjat ta större ansvar gällande tex att spåra bomull och tycks rikta in sig på att bojkotta denna vara från Uzbekistan (som är en diktatur där bland annat barnarbetare plockar bomullen, fint att ni kom på detta nu) har H&M ingen rätt att avsäga sig sitt ansvar.

Jag hoppas innerligt att 2011 blir året då H&M inser sitt ansvar såväl som sin abnorma påverkansmöjlighet. Det är dags att sluta ta ut vinsterna i toppskiktet.

Men, att få Elin Kling att rita ett par byxor  tycks ligga högre i prioriteringsordningen. Starkt jobbat H&M… Jag antar att ni allihop förstår hur H&M kan hålla sina kläder så billiga?

(Chinatown i Bangkok. För att hela världen hänger ihop. En handling här kan ge eko på platser du inte ens visste fanns.)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: