Darjeeling Limited

28 Jan

The Darjeeling Limited är en alldeles speciell film. Inte enbart för att historien har ett ovanligt djup för en så kallad feelgood film, att soundtracket är fantastiskt och att skådespelarinsatserna är väldigt fina, utan för att den lyckas förmedla indisk magi utan att på något sätt verka varken nedsättande eller visa någon tendens till vännen Said’s favorituttryck orientalism. En lösryck tanke är att jag anser begreppet feelgood som totalt fel dels för denna film men även andra i genren.

Darjeeling. Någon form av dragning dit har jag alltid känt av oklara anledningar vilket gör att det känns fantastiskt att få resa dit i vår. Att filmen sedan inte utspelar sig där och att ett tåg med det namnet mig veterligen inte finns spelar mindre roll. Detaljrikedomen och den äkta känslan förmedlas hur som helst när det även på Devanagari (alfabetet hindi skrivs med) står Darjeeling Limited på tåget. Filmen är ett hantverk. Och du måste se den. Fler gånger för att verkligen komma in på kärnan.

Darjeeling Limited, film, recension, Indien, hindi, devanagari

Annonser

Ett svar to “Darjeeling Limited”

  1. m januari 31, 2011 den 09:09 #

    En av mina favoriter! Du har rätt. Den måste ses många gånger innan man verkligen får grepp om den. Då är den underbar! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: