Den långa vandringen från Tibet

16 Feb

I ett land där Kulturrevolutionen rev ned och förstörde stora delar av kulturen och där det än idag är svårt att uttrycka sin religion har tibetaner svårt att leva. Bristen på sjukvård, utbildning och framförallt politiska rättigheter är skrämmande stor och många väljer därför att riskera sitt liv i flykten från Tibet. Genom ödemarker och dalgångar kring världens tak, Himalaya, färdas grupper av människor. Ibland barn ledda av endast en vuxen vägvisare. De styr kosan mot vad de hoppas skall bli en ljusare framtid, där möjligheter finns till utbildning, sjukvård och arbete. Och, möjligheten att kunna uttrycka sina åsikter fritt och aktivt praktisera sin religion utan att riskera förtryck.

Livet i Indien är dock hårt och försörjningsmöjligheterna inte alltid goda. Jordbruk, försäljning, hantverk och turistguide. Nunna, munk eller arbete i den informella sektorn. Prostitution.

Hur försörjer sig tibetanska kvinnor när de lyckas ta sig över gränsen? Upplever de självbestämmande i större utsträckning och har de makt över sin egen ekonomi? Detta är vad jag kommer att undersöka i Delhi, Darjeeling och Dharamsala. På söndag åker jag, inte långt kvar nu.

Tågvagn i Indien i en av de lägre klasserna. Speciellt för ca 10- 20 år sedan reste många tibetaner runt och försörjde sig inom den så kallade ”sweater- business”- branschen. Då reste man från de norra delarna kring Dharamsala för att köpa billiga tröjor i New Delhi som man sedan vandrade runt med på ryggen i avlägsna områden och sålde. Många kvinnor gjorde detta men det var ett farligt jobb där man riskerade att bli rånad på tåget och det förekom även mord på ensamma försäljare.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: