Indisk mat i Indien, Masala Dosa

28 Feb

Indisk mat är ju så gott, det tycker ni där hemma inte sant? De flesta av mina vänner tycks avundsjuka på att jag får leva på det de tror är indisk mat. Faktum är dock att vardagsmaten här är långt bort från Stockholms indiska haks chicken tikka masala. Tänk istället en kastrull linser, lök, ingefära och kryddor kokt en halv dag tillsammans med ris.

Självfallet finns dock höjdpunkter och en av mina absoluta favoriter är dosa. Speciellt masala dosa. En dosa är ungefär en osötad pannkaka och masala är en kryddblandning som tillsammans med potatis och diverse grönsaker läggs i ”pannkakan”. Till det kommer lite såser att doppa i och fördelen är att den kan kosta så lite som en femma! Sonu Chat House är ett bra dosa- ställe i Paharganj tycker jag även om själva serveringen kanske inte ser mycket ut för världen.

Annonser

9 svar to “Indisk mat i Indien, Masala Dosa”

 1. Nathalie Sajda februari 28, 2011 den 07:36 #

  Hade inte bangat på den där pannkakak! Roti och Dosa – hak borde öppnas!

  • Wilda Nilsson februari 28, 2011 den 13:49 #

   Verkligen! Tycker det är synd att inga indiska hak i Svea vad jag vet gör dom =(

 2. Fredrik Göthe februari 28, 2011 den 10:52 #

  Ser sjukt gott ut, kanske prova på det i sommar?

  • Wilda Nilsson februari 28, 2011 den 13:49 #

   Problemet är att man behöver en gigantisk stekhet yta… och att det är jättesvårt… men, man kan ju hitta på en egen illrig variant ^^

   • Henrik december 21, 2011 den 14:17 #

    Nä da, det är lätt som en plätt. Gör mina egna dosas hemma men och äter det istället för chappati eller nan. Man mixar ris (helt, okokt) med två sorters linser och sedan låter man det stå framme i en bunke ett dygn för att jäsningsprocessen ska gå igång. Sen kan man ha det i kylskåpet ca 2 veckor innan det blir dåligt.

    Stekningen är dock lite lurig. Man måste smeta/dra ut smeten för att den ska få korrekt tjocklek. Det går inte som med pannkakor att bara luta på stekpannan utan man måste dra ut smeten. Det görs med en skopa/slev och man ritar cirklar innifrån och ut. Finns säkert nån youtube på det.

    Hursom är det inte alls svårt att göra och det blir krispigt som tusan och supergott!

    Lärde mig på matlagningskurs i Mysore i våras.

    Dosa – brödet, masalan (i detta fall) brukar vara pulja (potatis-lök-gegga). Sen finns det massas andra dosas och fyllningar såklart.

    Vet tyvärr inget ställe som gör dosas. Hörde talas om nåt i stockholm men det var länge sedan. Numer bara standardmenyn överallt. Trost.

   • Wilda Nilsson december 21, 2011 den 15:05 #

    Oh klockrent! Jättebra tips, nu ska jag försöka googla fram ett recept bara! Samt en video med stekningen =) Skittråkigt att alla ”indiska” restauranger bara kör det försvenska gamla vanliga…

   • Henrik december 27, 2011 den 12:11 #

    Dosera såhär:

    2 cups (eller 2 dl) okokt basmatiris
    1/4s cup urad dahl (black gram dahl) – ska vara vit trots namnet
    1/4s cup channa dal
    jättelite fenu greek seed (bockhornsklöver). brukar hoppa det.

    Verkar finnas hur mycket som helst på nätet om hur man steker/gräddar själva dosan. Lärde mig ett nytt trick med en halv lök som man gnider in pannan med. Men jag kör non-sticky vilket funkar bra tycker jag.

    Var på en ny ‘indisk’ restaurang i förra veckan som drevs av folk från bangladesh. Verkar vara standard. Men klart över medel – Ris på söder i stockholm.

    Har du testat göra indisk mat från grunden? Typ palak paneer eller nån masala?

 3. chris februari 28, 2011 den 18:19 #

  jasså är det så stället heter! fantastiskt goda! vill minnas att det aldra första ställetsom vi åt på i indien och att jag beställde aloo nånting… hehe bra ställe det där =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: