Indien: elefanten som nästan börjat dansa

2 Mar

Per J Andersson skriver mycket målande och professionellt om Indien i både blogg och bokform. En av hans böcker heter Elefanten som Började Dansa och när jag läste nedanstående i boken Understanding Contemporary India redigerad av Niel DeVotta kan jag inte annat än fortsätta reflektera över Indiens roll i Sydasien och världen överlag. Har elefanten verkligen börjat dansa?

India may not be a tiger, like some of its East Asian neighbours. Rather, it is more like an elephant- slower, more deliberative, but never the less on the move, and its movements have a massive impact.

Till skillnad från Kina har Indien en fungerande demokrati om än sorgligt korrupt och dränkt i byråkrati. För den utbildade entreprenören ligger sub- kontinenten liksom världen öppen medan de outbildade fattiga hamnar allt längre efter. Tillika är skillnaderna mellan stad och landsbygd och kanske främst mellan nord och syd extrema. Jag tror det är svårt att finna ett annat land så fyllt med olikheter och kontraster.

Indien vill spela en betydande roll i världen men blockeras ofta av Kina. Tänk på Burma till exempel och den (sorgliga) gas- utvinningsprocessen. Indien har heller ingen permanent plats i FN:s säkerhetsråd och sannolikheten att de skulle få det så länge Kina har vetorätt är tyvärr tveksam. Likt en boja hindrar osämjan med Pakistan Indien från att ta rollen de vill i Asien. Men jag tror att elefanten trots allt är påväg att börja dansa, det gäller bara att se till att ingen blir lämnad efter när elefanten dansat iväg. För det är så det ser ut nu, en extremt stor del av världens fattigaste bor just i Indien. Där tillika många av världens rikare också lever.

Härom dagen klev en elefant in i trädgården till Yoga Mandir. Detta betyder självklart ”very much good luck” enligt ägaren och tillika ”yogagurun” Sri Mishra Ji vars så kallade ashram ni bör undvika som pesten. Värre lurendrejare får ni leta efter!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: