Varanasi weekend

7 Mar

En helg i Varanasi kan enkelt fyllas med de märkligaste aktiviteter så som att betrakta brinnande lik, irra runt i smala gränder fyllda med sopor och försöka undvika att bli stångad av vattenbufflar. Promenerades längs Ganges avlöses gudabilder av reklam för restauranger med västerländsk mat. Modern gatukonst trängs med snabbt skrivna religiösa uppmaningar på hindi och hela tiden hör man ”You want boat madam!?”.

En seglats (okej en snabb tur i en skruttig roddbåt) på den heligaste av floder är vad som bjuds ut med chansen att se likdelar flyta omkring. Nej, seriöst, en morgon vid 5 ska vi ta en båttur och se solen stiga upp över en av världens kanske mest fascinerade platser.

Vid de såkallade ”burning ghats” sker tiotals eller fler kremeringar om dagen. Ett vittklätt sällskap av män (oftast enbart män eftersom ”kvinnor gråter och förstör händelsen”…) bär ned den döde på en enkel bår (ibland en säng beroende på ekonomiska tillgångar) insvept i ett vitt lakan och med orange blommor på. Liket doppas i Ganges innan kremeringen börjar. Gravida kvinnor kremeras inte utan lämnas direkt i vattnet. Efter bränningen läggs resterna i floden.

I Varanasis Old Town är gränderna smalare än du trodde möjligt och kossor blandas med försäljare, tiggare och skolbarn i uniform. Stora sällskap med kvinnor besöker skräddaren och armbandsförsäljaren för att utrusta sig inför ett stundande bröllop. Jag kan enkelt tillbringa en dag med att bara försöka ta in atmosfären, shoppa bindis (klistermärken att sätta mellan ögonbrynen) och gudabilder. Lyckades dessutom precis undvika att bli prejad ner i floden av en vattenbuffel. En vanlig weekend helt enkelt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: