Uppdrag Bangladesh- RFSU:s mammaambassadör bloggar

17 Mar

Bangladesh, som var en del av Indien innan det blev östpakistan och sedan på grund av Indira Gandhi en självständig stat på 70- talet, har många likheter med landet där jag nu bor. Men det är överlag fattigare, befolkningen är muslimer och översvämningar drabbar ofta landet.

Att unga kvinnor främst i mindre utvecklade länder tvingas bli mammor istället för att utbilda sig känner de flesta till. Men hur många av er kan egentligen föreställa er att många i Bangladesh inte ens vet hur ett barn blir till, vad sex är eller hur man kan skydda sig från oönskad graviditet?

Inte alla, men många män i Bangladesh förstår inte vikten av att sin fru ska få äta sig mätt. Kvinnan äter sist och minst av alla i familjen. Sedan förväntas hennes kropp kunna producera fler barn- även om hon inte vet hur det går till.

Det finns NGO:er som arbetar med att rätta till denna snedvridning men det går långsamt. För långsamt. Mödradödligheten bland tonårstjejer är 30- 50 % högre än bland vuxna kvinnor. Och hur förklarar man vikten av att föda på sjukhus- inte hemma?

Jenny Nordlander bloggar som RFSU:s nya Mammaambassadör. Läs hennes blogg Uppdrag Bangladesh här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: