Sarnath, dagsutflykt från Varanasi

20 Mar

Vi tog oss ut till Sarnath, dryga 15 km från Assi Ghat, i hyrbilar som kostar 1000 Rs per dag inklusive förare och bensin. Smidigt när man är många och inte orkar leta upp lokalbussen samt eftersom det var Holi och vi inte ville bli totalt färgdränkta på vägen dit. Vägen dit, den är inte mycket att ha, skumpig, trasig- ja, en prima indisk väg helt enkelt med tillhörande kaos. Intressant att se utkanterna av Varanasi dock.

Mindre kul är fenomenet chicken- race som uppstår när bara en smal remsa mitt i vägen är asfalterad. Vem flyttar sig först, bilen man själv sitter i eller den mötande lastbilen… Hamnar du däremot bakom en lastbil finns tydliga instruktioner för vad du ska göra:

Väl framme i Sarnath kunde vi beundra ett viktigt Jain tempel, en utgrävning kring platsen där Buddha höll sin första predikan efter han nått upplysning, ett arkeologiskt museum samt en hjort park. Hjortarna i parken har det föga överraskande inte så bra. Detta beror på att människor matar dem vid staketet och att de sedan spenderar resten av dagen med att gå fram och tillbaka längs staketet medan de uppvisar tydliga stress symptom. För er andra som också läst djurvård eller vill ha en vetenskaplig term så kallas detta ”stereotypa beteenden” och ”pacing” är termen för det ständiga vankandet av och an. Med andra ord: ignorera de svinjobbiga försäljarna och mata inte djuren.

Ovanför är en liten de av stupan som rests på platsen för Buddhas predikan och på bilden under har ni mig framför det gigantiska monumentet.

Vi besökte även ett tibetanskt tempel där en bönecermoni just startade. Fantastiskt vackert att uppleva. Men jag fotade självklart inte medan det höll på.

På Friends Corner Tibetan restaurant, som verkligen var litet som en skolåda, käkade vi momos i varm soppa.

Och eftersom Indien ytterligare en gång visat sin sämre sida och gjort mig brutalt magsjuk får ni nöja er med det här inlägget idag om ni inte vill ha live- updates från badrummet…

Annonser

3 svar to “Sarnath, dagsutflykt från Varanasi”

  1. Fredrik Göthe mars 21, 2011 den 07:03 #

    Diggar deras utsmyckningar av hus och bilar, roligare än tristessen i Sverige. Fortfarande lika varmt eller?

  2. Nathalie mars 23, 2011 den 19:18 #

    Fin du är!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: