Frilansuppdrag för Sida i Bangladesh

5 Jun

I slutet av månaden beger jag mig till Bangladesh för att tillsammans med David Hulth Wallgren rapportera i svenska medier om bland annat bistånd, mänskliga rättigheter och miljöfrågor för Sidas räkning.

I Bangladesh är bristen på jämställdhet ett stort problem och att en stor del av landets befolkning (alltså kvinnorna) förblir outbildade och arbetslösa är ett fruktansvärt resursslöseri. Detta uppdrag erbjuder en grym möjlighet för mig att dyka djupare ned i ännu ett sydasiatisk land och jag hoppas ni vill hänga på!

(På bilden köar jag med andra kvinnor för att se ceremonin vid den indisk/pakistanska gränsen Attari/Wagah nära Amritsar. Männen köar på andra sidan vägen för att även dem genomsökas av säkerhetsvakter innan vi kan närma oss gränsen.)

Läs rapporter om Bangladesh hos Eldis, nyskrivet och aktuellt om gender hittar ni här!

Jag fascineras av Bangladesh (mycket korta) historia. Åtminstånde så är landets historia som nation kort i och med att det skapades efter delningen från Pakistan. För er som inte har Sydasien som huvudområde och inte just skrivit 9 hp tenta på ämnet så såg situationen lite kortfattat ut såhär: Indien, Pakistan och Bangladesh styrdes under britterna som ett land. 1947 delades nationen till självständiga Indien och Pakistan med Mohammad Ali Jinnah som första president i Pakistan och Jawaharlal Nehru som indisk premiärminister. Området som idag är Bangladesh kallades Östpakistan och var en del av staten Pakistan. När Östpakistanska partier, trots vinnande av val, inte fick komma till makten eftersom partierna i väst vill behålla densamma började problemen. Den pakistanska armén attackerade tillika civila med 10 miljoner flyktingar som resultat.

Indiens premiärminister var då Indira Gandhi och mycket på grund av hennes inverkan delades Pakistan efter kriget mot Indien. Östpakistan blev således Bangladesh 1971. Sedan dess har såväl konflikter som naturkatastrofer slagit hårt mot landet. Mer om Bangladesh kommer dyka upp här titt som tätt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: