Attari/Wagah- border, nära Amritsar

11 Jun

Ungefär en timmes färd med auto- rickshaw utanför Amritsar ligger den Pakistanska gränsen. Varje kväll utspelar sig här ett galet skådespel som närmast kan liknas vid en festival eller konsert. Köandet för att komma in, inga vattenflaskor tillåtna, väskor söks igen och tillslut kommer man in. Musik, människor som dansar, viftar med flaggor och ropar slagord.

Indien v.s Pakistan.

Själva ceremonin består i att soldater på båda sidor om gränsen marscherar, så for det går, fram och tillbaka. På huvudet har de speciella hattar. Det gäller att sparka med benen så högt man kan och samtidigt ge onda ögat till den motsatta sidan.

Bharat mata ji! Eller ”Indien moderlanden” ekar på den indiska sidan där det är betydligt mer folk än på den pakistanska. Men även pakistanierna klämmer i med heja- rop för Pakistan.  Båda sidor har varsin ”hejaklacks ledare” i form av en snubbe i träningsoverall som eggar på folkmassorna med varsin mikrofon.

Ceremonin avslutas med att officerare från Pakistan och Indien skakar hand. När gränsen stängs bärs den Pakistanska flaggan in på den indiska sidan och tvärt om. Detta nationalistiska skådespel är ett måste att ha sett. Särskilt för dem av oss som har koll på de båda ländernas historia och samtida problematik…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: