Rickshaws och H&M:s skatteplanering

26 Jun

Det vimlar verkligen av rickshaws här i stan och jag tycker de är klockrena transportmedel. Miljövänliga och smidiga på trånga gator. Förarna dock, de har onekligen ett hårt jobb. Fysiskt krävande och extra illa blir det i den fruktansvärt förorenade luften i Dhaka. Dessutom tvingas de ofta betala mutor till maffian för att få arbeta i vissa stadsdelar. Samtidigt är det få i Bangladesh som har, det vi med västerländskt perspektiv kallar, ”humana” jobb.

Och vet ni vad det värsta är?

Att vi i Sverige hade kunnat se till att många av de som far illa på jobbet inte behövde göra det. Vi kan till exempel köpa rättvisemärkta kläder och varje gång vi köper något på H&M, Kappahl, Lindex eller MQ fråga exakt varifrån kläderna kommer och vad företagen gör för att förbättra arbetarnas miljö. Eller varför inte pressa våra politiker till att driva frågan i EU om att multinationella företag borde redovisa vinster landsvis. Gunilla Carlsson, här om någonstans borde du engagera dig! För de miljoner i skatt som multinationella företag skulle kunna bidra med i utvecklingsländer kanske är framtidens bistånd?

Dessutom, visste ni att H&M skatteplanerar? Med andra ord suger de ut precis så mycket det någonsin är möjligt i Bangladesh genom att inte låta dem få de, ack så nödvändiga, skatteintäkterna som krävs för att bygga ett fungerande samhälle. H&M:s intäkter är varje år högre än Bangladesh statsbudget ändå skattar man bara ca 600 kr i landet. 

”2009 gjorde H & M en vinst före skatt på drygt 22 miljarder kronor. Huvudägaren, familjen Persson, delade i våras ut nästan fem miljarder kronor till sig själv.”  Läs mer hos DN!

Läs Action Aid:s rapport här

Förövrigt äcklas jag över Ingvar Kamprad och hans IKEA som jag samma sak mot Sverige. Men i Sverige känns sådan inte alls på samma sätt som i ett av världens fattigaste länder.

Annonser

Ett svar to “Rickshaws och H&M:s skatteplanering”

  1. Fredrik juni 28, 2011 den 19:52 #

    ”My fellow citizens of the world: ask not what America will do for you, but what together we can do for the freedom of man”, fascister fanns det gott om redan på 60-talet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: