Fyra tassar i en låda – shejping med bruksschäfer

10 Sep

Som ni vet har vi börjat på en nybörjarkurs i agility. I dag är det dags för pass nummer två och inför denna har vi fått hemläxa! Vi ska öva på att ”shejpa” hundarna, gärna med hjälp av en klicker. Denna vecka har alltså gått åt till att klicka in Lilla F och sedan öva på det första momentet.

Shejping handlar mycket om att låta hunden själv lista ut vad som ska utföras varpå föraren belönar det rätta beteendet. 4 tassar i en låda innebär just vad titeln säger. Alla fyra tassar ska vara i en låda samtidigt. Först övar man med en stor låda och tillslut kan även en stor hund stå i en skokartong. Övningen gör att hunden måste tänka till och samtidigt lära sig att hålla koll på alla fyra ben och tassar. Passande för min vovve som faktiskt är lite osmidig…

Sagt och gjort, inledningsvis begrep hon inte alls men jag belönade när hon visade intresse mot lådan. Då fick hon ett klick och så godiset (frolic) i lådan. Efter ett tag började hon sätta i en tass. Vi övade bara korta stunder, när hon inte förstår eller tröttnar hoppar hon bara upp på soffan och vill inte vara med. Senare bytte jag godis och körde med köttbullar, då blev det mer fart. Fortfarande korta pass och belöning när två tassar var i lådan. Nyckeln för att lyckas helt blev att vrida lådan så att hon kan gå i från kortsidan. Då hängde alla tassar med!

Framöver blir det till att öva mer på detta, att kunna göra det i olika rum och utomhus, att kunna gå i från långsidan och så småningom byta lådan till mindre. Ska erkännas att det ändå gick överaskande snabbt att träna in det hela. Till nästa vecka ska vi även se till att börja öva på nosduttar.

Lilla F med fyra tassar i lådan.

 

Här finns fler bilder på gulliga hundar med tassarna i olika slags lådor.

// Wilda & Lilla F

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: